
Afvalwaterzuiveringsinstallatie AWZI Houtrust in Den Haag wordt de duurzaamste, groenste zuivering van Delfland. Foto: pr
Haagse Houtrust groenste zuivering van Delfland
Afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Houtrust in Den Haag wordt vergaand verduurzaamd. ‘Op deze Haagse zuivering gaan wij meer biogas opwekken en daar groen gas van maken en wij gaan de CO2 -uitstoot met 50% terugdringen’, aldus Hoogheemraadschap van Delfland.
Afvalwaterzuiveringsinstallatie Houtrust ligt aan de Houtrustweg in Den Haag, vlakbij het Geuzenkwartier en de Bosjes van Poot. Het beheer is in handen van Delfluent Services BV.
Hoogheemraad Ruud Egas: ‘Wij maken dagelijks het afvalwater schoon van 1,2 miljoen inwoners en 35.000 bedrijven in Den Haag en omstreken. Dat is belangrijk voor de volksgezondheid en de waterkwaliteit in ons gebied. Ook dragen onze zuiveringen bij aan een duurzame regio. Want wij winnen steeds meer energie en grondstoffen terug uit rioolwater.’
Oorsprong
AWZI Houtrust is oorspronkelijk gebouwd in 1967 en in de jaren 1988 en 1995 op onderdelen aangepast aan de (milieu)eisen van die tijd. In 2007 en 2008 is AWZI Houtrust opnieuw ingrijpend gerenoveerd.
Op een terrein met een oppervlakte van 5 hectaren kan AWZI Houtrust gemiddeld per dag bijna 79.000 kubieke meter afvalwater zuiveren, oftewel de inhoud van meer dan 2.600 tankwagens.
‘Wij bouwen nu op Houtrust een installatie die biogas dat vrijkomt bij het vergisten van slib uit rioolwater, omzet naar gas van aardgaskwaliteit. Dit levert jaarlijks 1,9 miljoen kuub groen gas op. Daarmee kunnen in de transportsector 12 miljoen groene kilometers worden gemaakt.’
Biogas
Het gasvormige CO2 dat tijdens de opwerking van het biogas wordt geproduceerd, wordt vloeibaar gemaakt. Jaarlijks levert dit meer dan 2000 ton groene CO2 op die kan worden gebruikt in de tuinbouw en de voedsel- en drankenindustrie.
‘Wij hebben gekeken hoe bestaande en nieuw te bouwen installaties elkaar kunnen versterken. Door de bestaande slibvergistingstanks aan te passen, houden wij straks meer biogas over. Door een oude gistingstank in te zetten als warmtebuffer is straks minder energie nodig voor verwarming.
De warmte die vrijkomt uit de nieuwe installaties wordt teruggewonnen. Warmtepompen worden ingezet om koelwater om te zetten naar warmte voor de processen. Kortom, samen maken wij van Houtrust onze meest duurzame zuivering en zo dragen wij bij aan een duurzame regio.’
Eind december is het eerste groene gas reeds geleverd aan het gasnet van Stedin Netbeheer BV. Begin dit jaar starten ook de werkzaamheden voor de optimalisatie van de overige installaties.
Het totale project zal rond het tweede kwartaal van 2021 worden opgeleverd.