
Het spelenderwijs stimuleren van het evenwicht bij een tweejarige. Foto: Brenda van Vliet
Scholen lang dicht: belangrijk om kinderen extra te laten bewegen
Juist nu tijdens de huidige corona maatregelen is het nog belangrijker dat kinderen gestimuleerd worden om extra te bewegen. Kinderfysiotherapeut Merel Fontijn legt uit dat er anders een grotere kans is op het ontstaan van een achterstand in de ontwikkeling van de grove en de fijne motoriek en ook bijvoorbeeld in de hart-longconditie.
Maar, allereerst licht Merel toe wat een kinderfysiotherapeut is omdat ouders geregeld aangeven niet van het bestaan daarvan geweten te hebben totdat de huisarts, leerkracht of het consultatiebureau hierop wees en dat kinderfysiotherapie ook opgenomen is in de basisverzekering zonder aftrek van het eigen risico.
Een kinderfysiotherapeut heeft altijd eerst een HBO opleiding fysiotherapie afgerond en zich daarna via een 3-jarige Master opleiding kinderfysiotherapie gespecialiseerd om in detail te leren over de groei, ontwikkeling en bewegen van kinderen en kind gerelateerde aandoeningen. De kennis is afkomstig uit de kindergeneeskunde, ontwikkelingspsychologie, de pedagogiek en bewegings- en gezondheidswetenschappen. Doelstelling van een kinderfysiotherapeut is om een kind en tieners optimaal te laten functioneren met bewegen en voelen, passend bij de eigen mogelijkheden.
Merel Fontijn is Master gediplomeerd kinderfysiotherapeut en heeft een kinderfysiotherapiepraktijk in Leidschenveen. Hier worden, door haar en eveneens Master gediplomeerde collega’s Samira en Daniëlle, kinderen (0 - 17 jaar) behandeld uit Leidschenveen – Ypenburg en omgeving. Bij baby’s gaat het dan bijvoorbeeld om prematuriteit, een voorkeurshouding van het hoofdje met risico op schedelvormafplatting, excessief huilen of een neurologische aandoening. Vanaf peuterleeftijd komen daar dan bijvoorbeeld bij problemen op het gebied van de grove motorische ontwikkeling (als opvallend veel vallen), ademhaling, oncologie, orthopedie of spierziekten. Bij wat oudere kinderen en tieners gaat het dan bijvoorbeeld ook om de fijne motorische ontwikkeling (als handschrift problemen), houdings- en pijnklachten en sportblessures.
Door de sluiting van de scholen vervalt ook het dagelijks lopen of fietsen van en naar school, de knutselmomenten, het buitenspelen in de pauzes en de gymlessen. Verder ook geen muziekles, dansles, zwemles of sportwedstrijden meer. Kortom, er zijn veel bewegingsmomenten weggevallen die er altijd onopgemerkt waren. Terwijl dagelijks bewegen juist zo belangrijk is voor de ontwikkeling en gezondheid van een kind.
Door dagelijks gevarieerd te bewegen wordt de grove en fijne motoriek ontwikkeld en worden spieren en botten steeds sterker. Ook wordt de ontwikkeling van het hart, bloedvatenstelsel en longen bevorderd en neemt de conditie daarmee toe. Tijdens het bewegen, werken de verschillende hersengebieden (als voelen – zien – taal – bewegen) samen en neemt de doorbloeding van de hersenen toe. Daarmee worden voortdurend belangrijke neurotransmitters en nieuwe hersenverbindingen aangemaakt. Door het opdoen van bewegingservaring groeit ook het zelfvertrouwen. Verder is bewegen uiteraard ook leuk!
Stimuleer en geef kinderen daarom meerdere keren per dag de mogelijkheid om naast het reguliere schoolwerk extra te bewegen. Als daarbij de gelegenheid is voor afwisseling tussen activiteiten als kleuren/knutselen/tekenen/schrijven/puzzelen én activiteiten als rennen/klimmen/springen/hinkelen/dansen/balspellen dan wordt in alle benodigde beweging voorzien.
In het geval er toch twijfels zijn over de ontwikkeling van uw kind dan kunt u telefonisch contact opnemen met Merel Fontijn. Kinderfysiotherapie praktijken blijven geopend tijdens deze ‘lockdown’ periode.
Kinderfysiotherapie Fontijn - 06 222 99 715 - www.fysiofontijn.nl
